TIPS FÖR SOMMAR FÖTTER OCH KROPPEN ?

TIPS FÖR SOMMAR FÖTTER OCH KROPPEN ?

Ett mjukgörande “såpa” fotbad hemma gör underverk för dina fötter. Billigt och bra för miljön.

Nyss fick min son stoppa ner sina fötter i såpa vatten. Han får spricka under stortån och fötter då han springer och har nötande grus i skorna och är torr i allmänhet i sin hud. Såpa vatten fotbad och filat dem! Nu är de som nya. Då såpa har antibakteriella egenskaper läker sprickan genast bort och då jag tar bort den döda huden runt om.

Såpa tar effektivt död på bakterier. Får du sår på fingrar eller tår – där det lätt blir infekterat ­– kan ett såpabad förebygga problem. Häll helt enkelt upp varmt vatten i en liten balja/bunke och tillsätt ordentligt med såpa. Stoppa ner händer/fötter i några minuter och torka sedan av med ren handduk.

Det är nu du lägger grunden för din fotvård, genom att först mjuka upp huden och eventuella förhårdnader.

En vanlig missuppfattning är att det är bättre att fila fötterna torra, men undvik denna quick-fix. Det är varken skonsamt eller bra för fötterna och tar också längre tid, dessutom är det trixigt att bli av med större förhårdnader på det sättet. Tappa istället upp ett varmt och avkopplande bad – det ska kännas när du sticker ner fötterna, men fortfarande vara behagligt.

Huden är vårt största organ och ett viktigt utrensningsorgan som ofta benämns som vår ”tredje njure”. Närmare bestämt så utsöndras ca 1/2 kilo restprodukter genom huden varje dygn. Genom att ta varma bad som är svagt alkaliska så kan vi hjälpa kroppen att lättare eliminera syror och slaggprodukter den vägen.

Huden ser betydligt klarare ut efter ett såpabad och efter upprepande bad kan man uppleva stor skillnad i hudens jämnhet och klarhet.

Såpabad kan även vara värt prova vid olika hudproblem som eksem, psoriasis, torr och kliande hud och för att läka sår och självsprickor. Du kan även smörja in insektsbett och småsår för snabbare läkning. Tallsåpa är inte minst ett perfekt schampo för dina fyrbenta familjemedlemmar.

Välgörande såpabad! Eller varför inte såpa i ducshen med “skrubbhandskar” ….. Jag skrubbar kroppen med skrubbhandskar nästan varje dusch. Det får bort döda hudceller och sätter igång blodcirkulationen och förebygger då celluliter.

Vad är då Celluliter?

Celluliter, eller apelsinhud som det också kallas är många kvinnors stora skräck. Det är ojämn hud som orsakas av att fett pressas upp mot den bindväv som omger fettcellerna.

Att du får dm beror i första hand på dålig blodcirkulation, ohälsosam kost, gener, och hormonella rubbningar.

Det skapar sen en utbuktning av cellerna, vilket resulterar i en gropig effekt. Om din mamma har det är chanserna tyvärr rätt stora att även du får det då det är genetiskt. Men, även om det finns i familjen finns det flera sätt att minska risken för uppkomst eller minimera det som redan finns.

Ultraljudsundersökningar har visat att celluliter är bråckliknande förtätningar i fettvävnaderna, som framträder under huden. En teori är att detta beror på att fettvävnanden under en tid sträcks ut, såsom vid viktuppgång, och att sträckningen inte får ett jämnt resultat.

Celluliter kan uppkomma på hela kroppen, där det finns underhudsfett, men särskilt på kroppsdelar där kvinnor på grund av sina kvinnliga könshormoner lägger på sig fett.

En annan teori är att det är ett ödem i underhudsfettet. En tredje teori är att celluliter uppstår på grund av försämrad cirkulation i vener och lymfatiska systemet.

Det finns tre olika typer, eller grader, av celluliter. Grad ett är då groparna endast syns då man trycker ihop huden. Detta är ett första tecken på att vatten ansamlats i vävnaden.

Grad två innebär att celluliterna är synliga när man står upp. Detta beror på att vatten, fett och slaggprodukter ansamlats i vävnaden och att blodcirkulationen börjar bli nedsatt.

Syns celluliterna när man ligger ner är de av grad 3. Detta beror på att det har börjat bildas en mer geléaktig massa i vävnaden som så småningom antar allt fastare konsistens.

Det vanligaste sättet att upptäcka celluliter är genom de gropiga områdena på huden. Andra kännetecken är den nedsatta blodgenomströmningen vilket visar sig genom att huden blir slapp, blek och torr. Lider man av celluliter kan även huden vara känslig för tryck samt ha lägre hudvärme på de utsatta områdena.

TIPS för att minska Celluliterna

MASSAGE är både avkopplande och skönt samtidigt som det sätter i gång blodcirkulationen. Använd gärna en massageolja.

Drick mycket VATTEN, kroppen behöver vätska för att må bra och uttorkning är en av hudens största fiender. Att dricka är grunden till Hudvård.

Regelbunden MOTION ger dig både en en fastare hud och spänstigare muskler.

SKRUBBA de utsatta områdena regelbundet med en skrubbvante eller en mjuk

borste för att sätta fart på blodcirkulationen.

ÄT RÄTT mycket frukt och grönsaker och en fiberrik kost som innehåller viktiga näringsämnen och är bra för ämnesomsättningen.

MINSKA STRESS Fokusera på avkoppling, motion och en sund livsstil för att minska uppkomsten av gropar och cellulitåkomma. Även om du inte kan förhindra celluliter helt kan du befria kroppen från stress för att bevara elasticiteten och kollagen i huden och minska dina risker för viktökning.

MINSKA SALTET Undvik att äta för mycket salt för att undvika vätskeansamling i kroppen.

#såpafördinafötter

#fötter

#keepitsimple

#detstartarifoten

#fotreflexologi

#zonterapi

#healing

#måbra

#supination

#pronation

#merrörelse

#vardaark

#rörelse

#movement

#barfotaträning

#balans

#barefot

#välmåendekroppsmärtfrikropp

#keepitsimple

#keepithonest

#keepityou

#doityourway

#tesenpthalsalivsstilscoach

No Comments

Post A Comment