Styrka Stormar Livet Tonårsmorsa

Styrka Stormar Livet Tonårsmorsa

Stormar gör så att träden söker djupare rötter.

Min mamma är stark. Min mamma fyller 65år idag. Min mamma har ifrågasatt mig och mina val, hon har låtit mig göra misstag och gjort mig stark. Hon blir än idag inte klok på mig och hon blir än idag orolig om mig och min familj. Hon var 20år när jag föddes. Hon har jobbat och studerat samtidigt som hon haft mig och min bror. Hon har gått igenom skilsmässa. Hon har haft hjärtinfarkt. Hon har nu svår reumatism och är enligt mig den starkaste kvinnan i mitt liv ♡ Hon är glad i livet.

Många har sagt till mig att “Ju äldre barn desto mera bekymmer” och det stämmer. Jag har nu själv två tonåringar som jag inte blir klok på ibland. Men tack vare min mamma deras mormor, kommer att finnas där på samma starka sätt vid deras sida.

Som min mor säkert många gånger frågat sig själv om vad har jag gjort för fel. Gör jag själv nu många gånger. Man blir besviken och arg. Jag tar tonårskris eller kris låter hårt, men tonåringsfas tider låter kanske bättre. Man tar det som ett personligt misslyckande som förälder. Många föräldrar reagerar så.

Ju äldre barnen blir desto mer ska man släppa taget. Men var går gränsen mellan koll och kontroll?

Tonårens känslomässiga berg- och dalbana kan jämföras med att vara mitt i en skilsmässa. Man blir självcentrerad, tvivlar på sig själv och är tidvis krävande för omgivningen. Man får gå tillbaka och minns att ingen vuxen förstod ju mig och ingen förstod hur jag kände. Allt var nu och när de sade att du kommer se sen när du har egna barn! Då ska jag påminna dig sade min mor…. enligt mig då en bessevisser och dryg morsa.

Det ser ut som ett slags depression ibland i tonåren. Många tonåringar tänker väldigt mörka tankar vilket kan vara oerhört skrämmande. Men det är som det ska för det mesta. Som tonårsförälder måste man själv bli vuxen på riktigt. Jag behöver exempel träna på oron i förtid. Men ändå något som vi mödrar har i våra gener och min man säger till våra söner när de tycker jag oroar mig för mycket.

Det gäller att stå stadigt i känslostormarna, att inte virvla med och blanda ihop sina egna demoner med tonåringens. Som vuxna har vi chansen att se saker med distans, bland annat tack vare våra fullt utvecklade pannlober som hjälper oss att se ett större perspektiv och tänka framåt. Tonåringen är inte där än och låter sig därför ofta styras av starka känslor i stället.

Som förälder vill man gärna lägga sig i och reda ut bråk missförstånd med kompisar, men tänker man till bör och vet jag att de flesta är kapabla att reda ut problem själva. Det jag som förälder kan erbjuda är närvaro, att lyssna och försöka förstå. Lägger vi oss i för mycket lär de sig inte att utveckla sin problemlösningsförmåga. Och med problem menar jag konflikter stora och små, planering och den sociala kompetensen.

Vi måste våga låta dem göra fel, uppleva sorger och besvikelser, känna att livet gör ont ibland. Då hittar de sina vägar ur svårigheterna.

Vi föräldrar är inte skyldiga att göra våra barn lyckliga och de är inte skyldiga att leva våra drömmar. Våga släppa taget och de blir starka.

Nedan ord jag vill nå mina barn “tonåringar” med är att:

“Styrka kommer inte från att vinna. Din kamp utvecklar din styrka. När du går igenom svårigheter och beslutar att inte inte ge upp, det är styrka.” att jag älskar er för hur ni är som person och inte för prestation.

Vår styrka växer fram ur våra svagheter.

#tonårsmamma

#tonårsmorsa
#styrkainifrånochut
#livelovelaugh
#livetpågårnu
#hälsa
#nuet
#vänlighet
#mod
#attväljaglädje
#livskvalite
#livelovelaugh
#keepitsimple
#keepithonest
#keepityou
#tesenpthalsalivsstilscoach

No Comments

Post A Comment