Rutiner Livsstil Stress

Rutiner Livsstil Stress

God morgon ♡ i tidig lördagsmorgon. Mina hundar har satt rutin i att när husse satt igång kaffet satt sig på kökssoffan, då kommer de och väcker mig i sovrummet.

Hur goa som helst! Men kunde dom inte tänkt på att det var lördag och sovmorgon idag… rutiner.

Fast jag sitter nu här med min kaffe kopp som vanligt och mår bra. Funderar på olika saker, sorterar och vad är viktigt för mig idag.

Rutiner har hamnat lite i skymundan när vi pratar om psykisk hälsa. För den som har bipolär sjukdom är regelbundna vanor tveklöst en hjälp för att hålla sig frisk. Men att hålla en jämn dygnsrytm är viktigt för alla – och kanske svårare än någonsin i vårt 24-timmarssamhälle. ;Psykiatern Tom Fahlén.

För den som har bipolär sjukdom kan regelbundna vanor vara rena bromsmedicinen mot humörsvängningar. Sömnen är allra viktigast. För lite sömn ökar nämligen risken för mani, medan för mycket sömn kan vara ett tecken på depression.

Hjärnan gillar repriser. Flexibel har blivit ett kodord för att vara modern. Men våra kroppar älskar vanor och signalerna i hjärnan väljer gärna inarbetade banor. Vanor är motsatsen till stress och en förutsättning för att vi ska vara fungerande människor. De bidrar till vår överlevnad, aktiverar belöningssystemet i hjärnan och får oss att känna välbefinnande.

Exempelvis barn gillar rutiner. Snabbt som ögat lär sig de minsta hur allt ska gå till på förskolan. När det blir som man förväntar sig skapas trygghet. Att kunna förutse vad som ska hända är en förelöpare till god självkänsla. Det är därför idrott är så tryggande och fostrande för ungdomarna och särskilt för barn med särskilda behov med dess rutiner och fasta regler. Människan är i grunden ett vanedjur som mår bäst av rutiner, genom utvecklingen är det rutinerna som har fått oss att överleva. Till rutinerna hör att sova, äta och röra på sig regelbundet. Gör man det mår man bra och har kraft och ork till förändringar.

Som hälsa och livsstil coach vill jag se över om helheten. Många gånger strävar man att gå ner i vikt man tränar ser över kosten, fast i själva verket är det rutiner och kanske sömn som saknas. Eller en sorg som ligger i grunden av bägaren som gör att kroppen lägger in ett självförsvar spar på energi för att orka.

“De flesta människor lever i ruinerna av sina vanor.”

Många bryr sig för mycket om hur andra gör och glömmer bort att det vi ser som ett problem hos andra grundar sig oftast i ens egna tankar och val. Exempelvis hur orkar du med all träning och du är aldrig lugn stilla. Vilar du aldrig och hur mycket ska din familj vara aktiva i… du måste andas.

Jag kan bara svara att livsstilen funkar bra och våra rutiner.
Vetskapen om att alla kroppar är olika likaså hela människan både fysiskt och psykiskt. Ställ dig frågan “vad är bäst för mig”. Du har alltid ett val.

Skulle jag fundera på alla andras hälsa hela tiden skulle jag inte kunna sova gott och orka med mina egna rutiner. Koppla på och koppla av. Ha en fin dag alla Kram Tesen

#kroppenärenenhet

#tankar
#tankekraft
#känslor
#stress
#oro
#psykiskohälsa
#psykiskafaktorer
#fysiskabesvär
#hälsa
#livskvalite
#sömnärviktigt
#återhämtning
#rörelse
#fysiskaktivitetpårecept
#älskaträning
#träningsglädje
#keepitsimple
#keepithonest
#keepityou
#tesenpthalsalivsstilscoach

No Comments

Post A Comment