Beroendeställning “what is your way”

Beroendeställning “what is your way”

Det beror på “what is your way”.
Läser och grottar mig i olika “beroendeframkallande” beteendemönster.

Jag är beroende av träning! Där får jag en “kick” jag blir glad och det är för mig ett socialt sammanhang. Ibland när man har fullt upp att få ihop vardagen och schemat för familjen, så tänker man jag tar bort träningen. Men då kommer det en konstig känsla och vart tog glöden och glädjen vägen. Självklart har jag insikt och drar ner på viss träning och synkar in i livspusslet. Men skulle aldrig ta bort träningen helt. Då skulle jag nog gå in i depression. Som alla vet funderar och grottar jag mig i tankesätt och för andras hälsa vill väl. Men får på köpet insikt om hur jag själv vill förhålla mig till detta jordelivet ♡.

Har och funderar mycket över beroende och elitidrottens baksida. Där är man så van att ligga på en tröskel i träningen som inte går att hålla i en motions nivå. Såg resan på min man som spelade bandy och fick bryta karriären då andra ljumsken small av. All träning bara avtog och när han försökte träna på en motionsnivå vart han bara frustrerad och fick inte den rätta “kicken”. Han var van att det ska smärta och göra ont.

Liksom andra beroenden kan elitidrottare behöva hjälp “terapi” “coachning” avtrappning på träningsnivåer.

Dels för att må bra fysiskt och för att få den mentala biten det psykiska att må bra. Att känna sig till freds i träningen utan att presentera på elitnivå och känna sig behövd och älskad för den person man är och inte för prestationen.

Alla vill vi vara bekräftade.

Tankeställare

Lyssnade till en klient och jag läste av mönstret om varför dataspelandet var sånt fokus och stor del av livet.

Där var hen behövd och där i spelvärlden var hen duktig, riktigt bra. I skolan vart denne alltid sist vald vid delning lag vid idrotten. Hen byggde upp en “kick” i spelvärlden, för där valde de andra in hen i laget och bland de första!

Det beror oftast inte på en orsak i olika beroenden. Det gäller att se helheten och alla olika “What is your way”.

Artikel värd att läsa:

Datorspelande leder sällan till spelmissbruk

“Anders Håkansson är läkare på beroendecentrum i Malmö och Sveriges första professor i spelberoende. Han är tydlig med att det är skillnad mellan datorspel och spel om pengar.

På svenska har vi samma ord, men på engelska blir skillnaden tydligare. Där skiljer man mellan ”gambling” och ”gaming” där det senare nu har blivit uppmärksammat som ett folkhälsoproblem av WHO.

Ur beroendesynpunkt finns det en av-görande skillnad. Spänningen och belöningen när man spelar om pengar ger en akut effekt i hjärnan, som i sig också kan trigga ett beroende. De substanser som utsöndras liknar dem vid alkohol- eller drogmissbruk. Det sker alltså något i hjärnans belöningssystem när man vinner, men det konstiga är att det även händer när man ”nästan” vinner.

De flesta som spelar datorspel kommer inte att bli spelmissbrukare. Det är precis som alkohol och drickande – väldigt många kan ta sig ett glas då och då, men få blir beroende. Men den minoritet som drabbas får stora problem och behöver hjälp.

Det finns dock några tydliga riskfaktorer för personer som lättare hamnar i spelmissbruk. Ärftlighet är en av dem och alla typer av psykisk ohälsa gör också att man lättare fastnar, eller om man redan är beroende av till exempel alkohol eller rökning. Yngre män i åldern 18–40 år är också mer utsatta.

Men det finns hjälp att få. KBT har visat sig vara mycket framgångsrikt och många klarar efter behandling att vara ”nyktra” spelmissbrukare.”

Så vet du om du är spelberoende

För spelberoendediagnos krävs att man har minst fyra av följande nio symtom under en 12-månadersperiod.

• ständiga tankar på spel

• spelar för allt större summor

• spelar för att försöka vinna tillbaka förluster

• försök att sluta misslyckas

• irritabilitet vid försök att sluta

• spelar när man mår psykiskt dåligt

• ljuger för att dölja hur mycket man spelar

• riskerar arbete och relationer på grund av spelande

• ekonomiskt beroende av andra

Mellan 1,5 och 2 procent av den vuxna befolkningen anses ha ett problemspelande om pengar och 0,5 procent har ett allvarligt spelmissbruk.

#forskning

#beroende

#medicin

#spelmissbruk

#kbt

#hälsa

#måbra

#livsstil

#psykiskohälsa

#fysiskaktivitetpårecept

#elitidrott

#keepitsimple

#keepithonest

#keepityou

#tesenpthalsalivsstilscoach

Ha en fin dag alla ♡

Kram Tesen

No Comments

Post A Comment