Är kaffe nyttigt?

Är kaffe nyttigt?

Allt pekar på att måttliga mängder kaffe faktiskt är nyttigt, medan stor konsumtion är mindre bra för kroppen. Precis som med andra intag ju ?

Ingen tvivlan om att tobaksrökning är osunt och att grönsaker är nyttiga. Men kaffe “koffein” skapar ofta rubriker som omväxlande utgår ifrån kaffets positiva och negativa inflytande på hälsan.

De tre nyttiga kopparna
Anledningen till att forskningen intresserar sig så mycket för kaffe stavas koffein det aktivaste ämnet i kaffe. Det är ett naturligt ämne som tillhör den kemiska gruppen växtalkaloider. Koffein har både uppiggande och stimulerande effekt. Att främst kaffe förknippas med dessa effekter beror på att kaffeplantan har så hög koncentration.

Det finns emellertid koffein även i andra växter, till exempel te-, kakaoplantor och kolanötter. Du får nästan i dig lika mycket koffein genom att äta 100 gram mörk choklad som genom att dricka en kopp kaffe. Ett alternativ till kaffe är två koppar svart te, men du behöver dricka nästan en hel liter coca-cola för att få samma uppiggande effekt. Det är främst koffeinet som bär skulden för de mindre goda egenskaperna hos kaffe. Därför rekommenderar de europeiska hälsomyndigheterna att du bör hålla konsumtionen under 300 mg koffein per dag om du vill vara på den säkra sidan.
Eller om du försöker bli gravid. De 300 mg motsvarar tre koppar kaffe eller sex koppar te.

Förstår ni då nu! Varför energi dryckerna är rent utav farliga i större mängder. Och framför allt för ungdomar som växer.

En burk energidryck på 250 ml som innehåller 320 mg koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl. Att dricka flera burkar energidryck om dagen är då som att dricka flera koppar kaffe om dagen. Det kan vara bra att veta, till exempel om du har barn som dricker flera burkar energidryck om dagen. Det finns även energidrycker som innehåller ännu mer koffein som det är bra att vara försiktig med.

Prata med ditt barn ungdom och försök komma överens om vilken mängd energidryck som är rimlig.

#kaffe #koffein #hälsa #vadärbästförmig #energidryck #vatten #måbra #livsstil #kroppenärenenhet #tesenpthalsalivsstilscoach

No Comments

Post A Comment