Lingon skogens röda guld och hälsokälla.

Lingon skogens röda guld och hälsokälla.

Lingon – är både bra och nyttigt att äta.

Det svenska superbäret som inte bara smakar gott utan som också har flera positiva hälsoegenskaper.  

Lingon är rika på vitamin A, B, C, E, men innehåller också andra viktiga ämnen som fosfor, järn, kalium och kalcium för att nämna några. Lingon innehåller också viktiga antioxidanter som stärker vårt immunförsvar och skyddar vår kropp mot fria radikaler.
Bäret har också goda effekter på blodsocker, insulinresistens och inflammation.
Min mormor berättade för mig förut, om hennes syster. Hon fick bla järntabletter utskriven av läkaren. Men åt någon matsked lingonsylt varje dag istället. Och när hon senare var på återbesök hos läkaren, då var värden bra.

\n

Sedan hundratals år är lingon känt som en betydande hälsokälla. Lingonsylt (krösamos) och lingondricka uppskattades på matbordet och utgjorde en viktig del i köket.
Förr användes lingon mot olika åkommor. De gröna bladen kokades det te av, som sades hjälpa mot bleksot. Lingonriset användes för att behandla urinvägsinfektioner. Riset består av läderartade blad och röda små bär, som oftast plockas från vilda växter.
Lingon tillhör familjen ljungväxter (Ericaceae) och blir mellan 10 och 40 centimeter höga. I Sverige är lingon, som är besläktade med tranbär, en vanlig art. De trivs bäst i halvskuggig fuktig, miljö med låg koncentration av näringsämnen. Förr såldes bäret på apoteket som bland annat febernedsättande medel.
Bra för immunförsvaret
Lingonets fenoler och ellagsyror gör också gott för tarmens bakteriestam och förbättrar därmed samtidigt immunförsvaret.
Lingonet kan också hjälpa med matsmältningsbesvär. Lingon innehåller flera för kroppen viktiga fettsyror som är svåra att uppta från resten av den dagliga kosten.
Fastän inget bär ensamt kan förebygga sjukdomar och hälsoproblem lönar det sig ändå att äta av alla naturens bär som en del av en mångsidig och hälsosam kost.

#tesenpthalsalivsstilscoach
#lifebalance
#näringsrikmat
#hållbarlivsstil
#keepitsimple
#keepithonest
#keepityou
#måbra
#hälsa
#livskvalitet
No Comments

Post A Comment