Våra kära fötter ? eller?

Våra kära fötter ? eller?

? Att hitta rätt position i alla riktningar för att få ultimat rörlighet i rörelse och få kroppen att jobba i sin mest naturliga och smärtfria zon.

Det som smärtar i ett skulderblad kan ha sin orsak i fötterna – kroppen är EN enhet ♡

Ofta när vi pratar om våra kroppar, så är det hur vi äter, sover, vilar och hur vi ska “träna” den.
Om vi går in på träning, rörlighet och fysiken i kroppen. Ofta, eller rättare sagt så fokuseras det på vissa indelade bitar, som “syns” och “visar resultat” … som Armar..biceps, triceps. Rygg trapezius, latissimus dorsi. Mage…rectus abdominis raka benmuskler och sneda obliques. Ben… quadriceps, hamstrings och Rumpa … gluteusmaximus.
Och har man bekymmer med skada eller överbelastning, då kan man träna den del på kroppen “som man gärna delar in i två läger” överkropp och underkropp. Man “stretchar” och ser över rörligheten. Men fötterna glöms bort. Är det en felbelastning så läggs  skoinlägg in och fötterna får än mer “mindre” rörelse, och det påverkar HELA kroppen.
När tränar du fötterna och ser över dem?
Både vad gäller rörlighet och styrka.
Jo, ibland en kort stund när man gått så pass länge med besvär att man får uppsöka fysioterapeut, sjukgymnast och kiropraktorn. Då får övningar exempel balansplatta och tåhäv! som man gör, endast i tid tills det känns bra!
Då slutar man.
Det är inte alltid vi är så snälla mot våra fötter, de tar oss dit vi vill, vi trycker i fötterna i diverse olika skor som inte alltid är så bra för våra fötter?
Med sina 26 ben, 33 leder, 20 muskler och 80 ligament så är foten en av kroppens mest komplexa delar.
När det kommer till rörelse i foten så vill vi ha ett så bra motsatsförhållande som möjligt mellan pronation & (re) supination. En fot som inte fungerar som den ska utan ex är låst i pronation eller en fot som är låst i supination är inte en bra fot..
Tänk dig själv du kanske går upp emot 10 000 steg per dag ca 365 000 steg på ett år. Steg som kan ses som felsteg.
Det som inte sker i ? påverkar vad som sker i resten av kroppen. En fot som är fast i pronation skulle kunna skapa problem såsom hälsporre, meniskskada, plantar fasciit, PFSS m.m.
Jag börjar alltid med att screena av mina klienters fötter både i ett statisk tillstånd men också i rörelse utifrån det och såklart också vad som händer längre upp i kedjan.
Sen gör jag tillsammans med min klient upp en plan för hur vi ska jobba vidare tillsammans.

#rörelseintegrering#vardagsstark#rörelse#
#asperamovement#asperacertmovement#
#movement#manualmovementintegration#
#fötter#supination#pronation#merrörelse#
#enkroppsomlirar#asperaeducation#
#asperamovementsystem#
#tesenpthalsalivsstilscoach#
#välmåendekroppsmärtfrikropp#
#detstartarifoten#barfotaträning#
#barefoot#somamove#
No Comments

Post A Comment