Ingen natt är så lång, att den inte följs av en gryning

Ingen natt är så lång, att den inte följs av en gryning

Visste du att du klarar dig längre utan mat än utan sömn.

Varför sover vi i allmänhet så dåligt?

– Huvudproblemet är stress, på andra plats kommer förändrade arbetstider. Det handlar om att varvtalet i samhället har ökat. Till viss del beror det på att vi har blivit mer av ett tjänstesamhälle.
I det gamla arbetarsamhället hade man fysiska problem, men man behövde inte gå och tänka på jobbet efter arbetstid på samma sätt.
Oförmågan att stänga av, ältandet av morgondagens problem, är den stora förändringen.
De flesta människor vill framstå som kraftfulla och värda sin lön nuförtiden och då naggar vi på den tid vi har för återhämtning. Många människor har också alldeles för mycket för sig på fritiden.
“Om vi sover dåligt under lång tid ökar risken för flera sjukdomar, minnet försämras och immunförsvaret försvagas. Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck.”
De allra flesta av oss slarvar lite med sömnen i perioder, men att göra det under en längre period kan få otrevliga konsekvenser.
Jag relaterar till exempel min man. Han har ända sedan början av 90talet klarat sömnen på få timmar och varit stark. Lite av “klychan” vila gör jag i graven.
Men långvarig oregelbunden sömn kan påverka.
Han har under alla år varit aktiv elitidrottare och kanske därutav hållit balansen.
Men ett arbete med oregelbundna tider, stress och lite sömn. Kan ha varit en av de faktorer som gav honom en stor stroke.
Visst arvsanlagen och hårt levende med mediciner för idrottsskador, gör ju sitt. 
När jag ser över helheten så ser jag att långvarig oregelbunden sömnbrist kan påverka.
Kroppen är ju en helhet och som med rörelseintegrering jag utövar med mina klienter.
” Det kommer från ingenstans, men ingenstans är överallt “.
Sömnrekommendationerna ligger på 8 timmar per natt, men många klarar sig på betydligt färre. Mår du bra av att sova bara 6 timmar per natt är det lagom för dig, men tänk på att lyssna på kroppens signaler så du inte pressar dig själv för hårt.
Några av de biverkningar som du kan få om du lider av sömnbrist kan vara direkt farliga för din hälsa. Vanliga biverkningar är till exempel depression och typ 2-diabetes.
Fundera på om det kanske inte är dags att gå och lägga sig lite tidigare trots allt…

Tecken på sömnbrist kan vara

Viktuppgång
Viktuppgång i samband med sömnbrist är mycket vanligt. Detta beror på att ämnet leptin, ett hormon som får oss att känna oss mätta, rubbas när vi sover för lite. Detta gör att det blir lättare att äta för mycket.
Utöver det, blir ämnesomsättningen sämre när vi inte får tillräckligt med sömn och vårt sug efter socker och fett större, eftersom produktion av hormonet ghrelin ökar.

Känslolivet är instabilt
Reagerar du starkare än vanligt på saker omkring dig – både positiva och negativa? Det kan vara ett tecken på att du borde sova mer.

Känner dig obeslutsam, vimsig.
Om du sover för lite blir du inte bara trött, utan hjärnans förmåga att fungera optimalt försämras också. Detta gör det svårare för dig att fatta snabba beslut och du kan lätt känna dig velig och obeslutsam. Är vimsig, glömmer saker eller har svårt att komma ihåg saker som du gjorde alldeles nyligen?

Synen
Okej, detta kan handla om att du kan behöva besöka en optiker för att utreda behov av glasögon också, men faktiskt är sömnbrist en vanlig orsak till att du inte ser ordentligt.
Alla som klippt med ögonen någon gång vet precis vad det handlar om, och den medicinska förklaringen är att ögonmusklerna är trötta och får svårt att fokusera.

Hyn
När vi sover reparerar huden sig själv så det ligger faktiskt något verkligt i det där med skönhetssömn – för lite sömn kan ge dig rynkor i förtid. Ligger nog något i med “klychan” skönhetssömn.
När vi inte sover som vi borde rubbas dessutom den hormonbalansen i kroppen vilket kan ge hudproblem som till exempel akne.

Förkylningarna avlöser varandra…
Att inte sova tillräckligt medför att immunförsvaret tar stryk och att din kropp blir mer mottaglig för infektioner.

Och du tänker!!!
Jag försöker sova mera, men det går ju inte!
Vägen till en bra dygnsrytm går genom dina ögon. När de tar in ljus går en stoppsignal till det område i hjärnan som producerar melatonin – sömnhormon. 
När melatoninhalten minskar blir hela kroppen och hjärnan pigg, vaken och aktiv. När det blir mörkt igen sätter melatoninproduktionen fart och du blir sömnig. Om du vistas i dagsljus – eller åtminstone ljus – samma tid varje dag, följer din kropp en 24-timmarsrytm. Ljuset ställer helt enkelt om kroppens klocka varje morgon.
Skaffa regelbundna vanor och håll hårt i dem. Sätt en fast tid för att framför allt somna/vakna, äta frukost.
Ät helst varje måltid samma tid varje dag och ungefär lika mycket. Undvik stora mängder snabba kolhydrater, som stör kroppens rytm, och småätande. Allra viktigast och mest effektivt: Stig upp samma tid varje morgon. Inga sovmorgnar!
Kroppen har en inre klocka som vänjer sig vid när du ska vara vaken och när det är dags att sova. När dina regelbundna tider förändras blir kroppen förvirrad och reagerar negativt, ungefär som när du reser långt mellan olika tidszoner och upplever jetlag.
Att gå upp tidigt och gå och lägga sig tidigt på vardagarna kombinerat med en mycket senare dygnsrytm på helgerna gör att din kropp utsätts för “socialt jetlag”.
– När det är söndag och du måste gå tillbaka till din vardagsrytm igen blir det svårt, det tar flera dagar innan du kommer in i den igen.
Visst vill man vara uppe länge på helgerna ibland. Men tänk på konsekvenser och långsiktigt.

TIPS FÖR BÄTTRE SÖMN

TRÄNA MOTIONERA
Att bränna av ett löppas en liten stund innan läggdags är inte en bra idé.
Då är du full av adrenalin och blir inte alls trött. Men om du gör någon fysisk aktivitet tidigare och sedan väntar 1-2 timmar innan du ska sova kommer en stor trötthet.
Detta beror på att fysisk aktivitet frisätter adenosin i kroppen. Adenosin är en ungefärlig motsats till koffein och gör dig trött.
Stresshormonet kortisol ska utsöndras som en stöt när du behöver fly och frigör då dina energidepåer och höjer blodsockernivån.
Men ständig stress får kortisolsystemet att läcka. Du får svårt att slappna av och sova. Bästa sättet att täta läckan är ganska intensiv konditions- eller styrketräning. Om du brukar vara ute och springa är det bra att lägga in intervaller för att blåsa ur kroppen.

DAGSLJUS – PROMENERA
För att kunna sova när det är mörkt måste du få tillräckligt med ljus under dagen. När du vistas ute i dagsljus leder det till att din kropp under kvällen frisätter mycket av hormonet melatonin i kroppen.
– Melatoninet gör dig trött och hjärnan säger till kroppen att det är dags att slappna av.
Ta en kort promenad varje dag! Det räcker med 20 minuter.

UNDVIK BLÅLJUS
Om du inte fått ordentligt med solljus under dagen kommer din hjärna att vara “ljushungrig” på kvällen. Om du då sitter vid din dator, surfplatta eller mobil kommer din kropp att ta till sig ljuset och på så vis göra dig piggare.
– 30 minuter innan man lägger sig ska man slappna av och inte hålla på med några elektroniska apparater.

FÖRKNIPPA BARA DITT SOVRUM MED SÖMN
Ta bort tv, dator och mobil helt i sovrummet. Att göra andra saker där än att sova kommer även göra att din hjärna förknippar platsen med andra aktiviteter än sömn.
– Hjärnan är ett organ som associerar och ska lära sig att “när jag går in i sovrummet är det dags att sova”.
Samma sak gäller om du vaknar mitt i natten och inte kan sova. Istället för att ligga vaken och fokusera på att du inte kan sova.

Tips!
– Lägg ett anteckningsblock bredvid din säng, notera dina tankar, tänk att detta löser vi i morgon och går inte att lösa nu mitt i natten.

RÄTT TEMPERATUR
Att ha en rumstemperatur på 17-19 grader ska vara ultimat för en bra sömn. Denna ungefärliga temeratur i rummet ska göra att du somnar lättare.

AVSTÅ ALKOHOLEN
Du tänker att du somnar lättare om du dricker en öl eller ett glas vin innan du somnar, men problematiken är att alkohol försämrar sömnstrukturen.
Ha en fin dag alla ♡
Kram Tesen 

#sleepwell#vardagsmotion#
#fysiskaktivitetpårecept#
#promeneramera#bodybalance#
#träning#träningsglädje#rörelse#
#keepitsimple#keepithonest#
#keepityou#doityourway# 
#tesenpthalsalivsstilscoach#
#måbra#hälsa#livskvalitet#

No Comments

Post A Comment