Vår mitt den inre cylindern som samverkar:

Vår mitt den inre cylindern som samverkar:

Vår mitt den inre cylindern som samverkar:
bäckenbottenmusklerna
magen
ryggen
diafragma

Det handlar inte om en enda muskel eller “sexpack”, och har aldrig gjort det. Allt sitter ihop i kroppen och samverkar och det är det här samarbetet man bör återskapa.
För någon vecka sedan körde jag omkull på cykel, och mina organ klarade sig fint, då de befarade mjälten och gjorde kontrast röntgen. Men blödningar i muskler gör ont ännu, och bra att dessa ändå tog trycket från styret. Men snittad som jag är två gånger vid mina förlossningar så blir det samma upplevelse, och musklerna har kopplats ur, samt sårvätska och svullnad i snitt och livmoder.
Då kroppen är finurlig och försöker läka genom att nerver söker upp varandra, så förflyttas även blödningen nedåt i kroppen. 
Intressant att allt sitter ihop, och från raka buk musklerna ner i ljumsken har blödningen gått, och nu insida samt baksida lår smärtar. Kan även känna hur knät blir påverkat på insida.
Helt fantastisk hur kroppen sitter ihop och jobbar som en helhet. Jag lär av att göra…
Mitt uttryck brukar vara! “learning by doing” men men alla saker ska man inte testa! Försöker jag förklara för mina två söner, som är ganska orädda av sig.
Skynda långsamt säger jag till andra och mina klienter, men det är av lärdomar det också. Jag har brått i livet… men lärt mig att bromsa upp och se delmål, men även att man ska ha glöden och kämpa hela vägen.
Jag har nu själv konstaterat bla bristning i raka bukmuskeln
Fakta
Ett bra sätt att ta reda på om det är en bristning i raka bukmuskeln som uppstått är att ligga på rygg och försöka lyfta huvud och ben samtidigt upp mot varandra. Känner man då smärta bör det vara i denna muskel som skadan sitter. Det gör förmodligen också ont att nysa då denna muskel aktiveras vid nysning. Raka bukmuskeln är det muskelparti vi vanligtvis kallar för magmusklerna.
Symptom
Vid denna skada gör det ofta ont att nysa. Plötslig intensiv smärta i ljumsk- eller magområdet, lite beroende på var bristningen sitter.
Behandling
Bristningar ska direkt efter skadan behandlas med kyla, helst enligt PRICE-metoden. Försök komma åt med kylan just över området där det gör som mest ont. Därefter vila i ett antal dagar. De flesta muskelbristningar läker sig själva så länge som muskeln inte gått av helt då det sannolikt krävs operation. Genom att göra övningar som ökar blodgenomströmningen går läkningen snabbare. Du bör ändå se upp så att du inte påfrestar muskeln så mycket att bristningen slås upp igen. Viktigt att stretcha muskler runt kring skadan. Man kan också med försiktighet stretcha den skadade muskeln. Avbryt vid ökande smärta.
Tyvärr så vart det ingen PRICE direkt på mig. Men jag själv drog ihop benet upp över magen och försökte trycka ihop min mage allt som gick, även en kroppslig reaktion detta, då musklerna reagerar med samandragningar och kramp.
Så snart det går utan att det smärtar för mycket, och blödningar börjat lugna. Bör man hjälpa musklerna att läka och aktiveras. 
Som alltid bör man börja från grunden! 
Liknelse: Stabilitet; en pyramid som är stadigt byggd från grunden. Genväg och börja snabbt med styrka; lutande tornet i Pisa.
Lite grundliga enkla övningar som ska göras konternuerligt; även fortsätta med fast det känns okej. Det är dessa enkla övningar som fuskas med, och tas bort för fort. Särskilt bland elitidrottare som har för bråttom att komma tillbaka efter skador.
Då blir summan att skador kommer snabbt tillbaka och andra fler uppstår som följd.
Starta varje aktivering med bäckenbottenknipet, aktivera magen – som om du drar ihop magen från vardera sidan (höftbenen) in mot mitten, ryggen i vanlig svank, andas lugnt och naturligt under hela tiden. Tänk ett brett skärp och en påse, som dras ihop upp från bäcken in mot ryggraden.

♡Ligg neutralt på golvet, spänn magen och räta ut i neutral svank genom hela övningen
♡Se till att andas normalt under utförandet
♡Lyft foten några centimeter och håll ca 3-6 sekunder. 
♡Håll magen spänd och svanken uträtad.
Gör 6-8 repetitioner på varje fot.

♡Spänn magen och räta ut i neutral svank genom hela övningen 
♡Se till att andas normalt under utförandet, håll 90 grader i höftleden. 
♡Lyft båda fötterna och spänn magen.
♡Sträck ut benet så långt som möjligt utan att tappa stabiliteten i magen och svanken. ♡Repetera 3-6 gånger med varje ben.
♡Jag har armar rakt upp och går möte mot mitt.
♡Men du kan börja med! att hålla dem i golvet efter sidan för balans.


Add on / öka itensitet för bukmuskler.
Använd en kettlebell eller hantel i lämplig vikt.
OBS! Jag rekommenderar en “träpinne” för alla dessa övningar som visats ?eller en gummi snodd som du håller och aktivetar som rak/sträckt hela tiden. ?
♡För motståndet med raka armar i lugn takt över huvudet.
♡Återgå till startposition och upprepa
♡Det är väldigt viktigt att ländryggen hela tiden har kontakt med golvet!
♡Tips! Genom att hålla upp benen i en 90 grader vinkel så blir det lättare att behålla ländryggen i golvet.
♤Sen när du känner kontroll i de raka rörelserna, lägger du till i sidled! Då går raka armar mot taket åt ena sidan och benen motsatt håll/sida. (Med eller utan vikt)


☆Stjärnan
☆ Stå med fötterna höftbrett.
☆ Böj lätt i knäna och luta dig lite framåt. Lyft bäckenbotten och sug in nedre delen av magen.
☆  Håll aktiveringen när du lägger över vikten i ena benet och sträcker upp i en stjärna. Håll balansen några sekunder innan du långsamt går tillbaka ner och lyfter åt andra hållet. Gör ca 8-10 gånger på varje sida. 
Vila om du märker att magen faller ut.

#optimalkropp
#core
#bålstyrka
#bålstabilitet
#movement
#rörelse
#training
#bodybalance
#träning
#ptsomyrke
#functionaltraining
#keepitsimple
#keepithonest
#keepityou
#doityourway
#måbra
#hälsa
#livskvalitet
#tesenpthalsalivsstilscoach
#certifieradasperamovementintegrator
No Comments

Post A Comment