Lyssna på din kropps signaler.

Lyssna på din kropps signaler.

Gör det ont? Värker det i ditt knä, i höften eller nacken? Tar något emot, du känner olust?

 

Ta det här med att “känna på sig” någonting. Inför ett avtalat möte kanske till jobbet eller skolan, det börjar som en ogripbar olustkänsla. Ganska snart sätter den sig i magen, vi får “en klump i magen” när vi tänker på den där träffen eller skolan. Kanske känns stegen tunga ifall vi ändå försöker gå dit. Eller så fixar kroppen så att vi blir tvärt sjuka, så att vi inte kan gå alls…

Vi har så mycket idéer om vad vi ska klara att göra och hur det ska gå till. Man ska inte klaga, inte ge upp, inte vika sig. Därför lyssnar vi inte alltid på kroppens signaler.
Vi är inlärda att vi ska kämpa. Vi säger: Upp igen! Bit ihop! Det kan ju vara bra till en viss gräns – men vet vi när vi ska sluta?
Lyssna – det är din kropp som säger ifrån till något. Du ska vara uppmärksam på de signaler som kroppen ger. Många stänger av och lyssnar inte till kroppen, speciellt om de är stressade.
När du under längre perioder inte lyssnar på kroppens signaler. Fylls ditt bagage på och till slut finns ingen plats kvar för olika små krämpor eller tankar.
Att lyssna på kroppen betyder inte att du aldrig ska göra något som är jobbigt, eller vara rädd för smärta. Om du får ont kan det vara för att du är ovan eller känslig för ett visst stimuli, det betyder inte att du aldrig mer ska utsätta dig för det.
Får du ont i handlederna av att stå på händer behöver det inte vara en signal om att du aldrig mer ska belasta handlederna. Tvärtom kanske du ska belasta dem mer och ägna mer tid åt att sätta händerna i marken, men att du långsamt behöver bygga upp rörlighet och styrka innan du lägger för mycket kraft och belastning på dem.
Nyligen behandlade jag min egen son. Utmanande uppgift då han har frågor och argument om det mesta. Han frågade varför vi håller på med fötterna när det är knät som ömmar. Varför jag inte bara knycker till så det lättar och blir rakt.
Lika lång tid som du fyllt på kroppen med obalans på olika ställen. Kan det ta att komma tillbaka. Därför när det gäller rehab…
När det känns bra och bättre! Fortsätt med det som prehab. Det är HÄR vi ska KÄMPA med de små sakerna som ofta det upplevs i rehab och övningar som delas ut av oss PTs, sjukgymnaster, fysioteraphuten osv.
-Ja, men mamma, det är ju inga roliga övningar! Roligare köra på gymmet och lyfta tungt. Det är ju benen som ska vara stark i skridskorna…
– Det är därför du har ont i knät! Du är för stark i låret, så då får du ont i knät då andra muskler inte får balans, plats och rörelseintegrering stabilisering krävs i kroppen din.
Aha. Han fiskar mycket. …tänkte jag då får han bilden.
“Om du lastar för mycket tyngder på en sida i båten. Vad händer då?”.
“Om du reser dig och går för fort fram i båten, vad händer då, om du inte har balans i kropp och knopp?.”

Ibland behövs vägledning för att komma tillbaka i balans och finna vart rörelse och olika bitar behövs mera saknas av eller bör prioriteras bort. Därför finns vi som coacher PTs och rörelseintegrerare. Välkomna att höra av er!

#bodybalance
#optimalkropp
#movement
#rörelse
#training
#flow
#träning
#träningsglädje
#ptsomyrke
#functionaltraining
#kunskap
#keepitsimple
#keepithonest
#keepityou
#doityourway
#måbra
#hälsa
#livskvalitet
#tesenpthalsalivsstilscoach
#certifieradasperamovementintegrator

</div

No Comments

Post A Comment