Liksom Karl-Alfred och SPENAT, Bamse och DUNDER HONUNG! Säger Tesen HAVREGRYNSGRÖT

Liksom Karl-Alfred och SPENAT, Bamse och DUNDER HONUNG! Säger Tesen HAVREGRYNSGRÖT

 
Liksom Karl-Alfred och SPENAT, Bamse och DUNDER HONUNG! Säger Tesen HAVREGRYNSGRÖT 
 
Det kom en deltagare på ett träningspass och frågade hur jag orkar så mycket och ville ha ett kost program! Rent reflexmässigt så frågar jag hur dennes frukost och lunch sett ut idag, igår och i stort sett alla dagar.
 
Sen spelar ju mycket annat in som sömn och att träning och rörlighet är färskvara!
Det är liksom “learning by doing”
 
Jag sover ju så dåligt! Tänker någon. Det finns studier på att fysisk aktivitet påverkar till bättre sömn.
 
Det är inte svårt säger jag och många andra som är Kostrådgivare eller har det intresset. 
 
Jo! Det är inte lätt för alla säger jag också! 
 
Det är därför vi som är intresserad av kost och hälsa finns. För att kunna hjälpa vägleda de som lägger mer energi och intresse på andra saker! Som garanterat de är bättre på än mig. 
Och det är väl tur att vi alla inte är lika, hur skulle då utveckling ske.
 
Att ändra livsstil och en inbyggd vana tar tid. Och som jag skrivit om tidigare så är det enklare att göra små förändringar på lång sikt och lyckas, än att göra stora förändringar och förmodligen inte kommer att kunna hållas på lång tid. 
 
Men i dagens samhälle ska det gå fort. Bilar, datorer, fabriker och det pratas snabbhet, produktivitet och på något sett har människans kropp kommit in i samma tankemönster.  
 
Visst KROPPEN ÄR EN HELHET och går att forma och göra den till nästan vad du vill ha och använda den till. Men se till att alla mekanismer som jobbar i den är med på tåget …… 
 
Enkla tips när det gäller kosthållning är att tänka – vad behöver jag äta för att orka. Vilken kost ger energi och vilken ger mig inget.
 
Hum säger många! Du äter ju så mycket sött och socker.
 
Då lika som jag säger till mina barn. 
Äter du en bra energirik kost i grunden och kroppen är van vid den. Rör på din kropp dagligen. Då kan du kosta på dig onyttigt ibland.
Men håller du på att rukar på den “kosten” och “fysisk aktivitet” hela tiden hit och dit, då börjar den lagra in annat, och tänker att bäst att spara på den energi jag nu får!! för snart blir det svält igen.
 
Sen är det som exempel med  ”bilen” och då spelar mängden in även på bra kost.
Fyller du på med för mycket ”bensin” i tanken..  Då rinner det över. 
Och kör du mycket! Rör på dig…. Ja då behöver du tanka ”äta” mera.
Sen spelar ju som sagt roll vilken bensin du väljer och därefter hur den kommer att fungera.
Liksom din kropp och knopp!
 
 
TIPS havregryn i smoothies och fryst frukt! Perfekt att luras i barnen och dig själv nyttigheter!
Börjar vattenmelonen eller annan frukt hemma bli gammal, skär upp i småbitar och frys in! Perfekt till kommande smoothies.
 
TIPS byt ut kanske hälften av vetemjölet till HAVREMJÖL i pannkaksmeten, sen kanske eftersom helt. I min familj märker de ingenting. Och det är små förändringar som funkar.
 
TIPS Havregrynsgröt med äppelmos och kanel. Mums! 
 
Därför ska du äta och dricka havre! Lite motivation nedan till varför välja in lite havre i din vardag.
 
Visste du att havre är supernyttigt? 
Havre innehåller bland annat betaglukan som bidrar till att sänka ditt onda kolesterol.
Det är även blodsockerreglerande, mättande, underlättar återhämtning efter träning – och är dessutom extremt näringsrikt. 
 
Många studier har visat hälsofördelarna med fullkorn. Till exempel ökad bentäthet, sänkt blodtryck, fler hälsosamma tarmbakterier och minskad risk för diabetes.
 
Näringsrikt och förebyggande
Fullkorn är även en vanlig rekommendation på grund av sitt höga innehåll av näringsämnen som zink, koppar, mangan, järn och tiamin. Dessutom ökar fullkorn nivåerna av antioxidanter vilket motverkar fria radikaler.
Det finns dock särskilt en sorts fiber som även visat sig kunna sänka högt kolesterol. Fibersorten kallas betaglukan och finns bara i havre.
En bioaktiv förening, kallad avenanthramide, också förekommande i just havre tros även kunna motverka att fett bildas i artärerna.
 
Här är 15 anledningar till varför du ska äta och dricka mer havre. 
15 hälsofördelar med havre:
 
1. Är blodsockerreglerande
Havrets betaglukaner har ett lågt glykemiskt index och hjälper bland annat till att reglera blodsockernivån.
 
2. Håller dig mätt längre (vilket i förlängningen ofta gynnar vikten)
Havre är fiberrikt och (all) fiber mättar. Är du mätt håller du dig oftast dessutom från att småäta mellan måltiderna.
Just det höga fiberinnehållet gör dock att ovana havreätare kan få mildare magbesvär i början.
 
3. Minskar risken för cancer
Havre innehåller hälsosamma fettämnen som förebygger cancer.
Fiberrika livsmedel av fullkorn, inklusive havregryn, har visat sig minska risken olika former av cancer, däribland kolorektal cancer.
En översyn från 2011 i British Medical Journal visade att personer som konsumerade 90 gram mer fullkorn varje dag hade 20 procents lägre risk att utveckla kolorektal cancer.
 
4. Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar
Havre innehåller hälsosamma fettämnen som förebygger hjärtkärlsjukdomar. Det innehåller dessutom hjärt- och kärlskyddande växtkemikalier, så kallade lignaner. Lignaner finns också i andra livsmedel som linfrön, broccoli och aprikoser.
 
5. Är gynnsamt för blodkärlen
En bioaktiv förening i havre kallad avenanthramide tros även kunna motverka att fett bildas i artärerna. Detta minskar risken även för åderförkalkning
 
6. Sänker kolesterolet
Mat med högt innehåll av fiber är gynnsamt för kolesterolnivåerna. Havre är inget undantag. De lösliga fibrerna (betaglukan) i havregryn hjälper till att minska kroppens upptag av det onda LDL-kolesterolet, som kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke.
 
7. Ofta okej för glutenkänsliga
Havre är något av ett specialfall när det gäller gluten, och många som annars är glutenkänsliga klarar faktiskt av att äta havre.
En stor svensk studie visade till exempel att ingen av de glutenintoleranta deltagarna uppvisade några skador på tarmslemhinnan efter att ha ätit 80 gram havre dagligen under två år. Är du glutenintolerant rekommenderas att du diskuterar saken med din läkare innan du börjar äta havreprodukter.
 
8. Är effektivare än sportdryck för återhämtning
Såväl sportdrycker som havregryn med någon typ av mjölk (varför inte havremjölk?) hjälper till att fylla på musklernas reserver av musklernas egna bränsle glykogen efter träningen. Havregryn gör det dock ännu snabbare och effektivare. Andra fiberrika frukostprodukter har samma effekt.
 
9. Gynnar matsmältningen
Havregryn innehåller matsmältningsfrämjande fibrer.
 
10 . Är mycket näringsrikt
Havre är en superfood och mycket näringsrikt. Havre är bland annat (utöver fiber) rikt på B-vitamin, magnesium, järn, fosfor och zink.
Havre innehåller dessutom alla essentiella/nödvändiga/livsviktiga aminosyror (extra viktigt för vegetarianer).
 
11. Är en stark antioxidant (som gynnar humöret)
Havre innehåller ämnen som gör livsmedlet till en stark antioxidant. Bland annat ämnena avenanthramider och avenasteroler. Havre innehåller dessutom ganska mycket av aminosyran tryptofan, vilket behövs för hormonet serotonin.
 
12. Bra mot inflammationer i tarmen
Havre innehåller precis som bland annat råg och malt även den nyttiga fettsyran smörsyra som tillsammans med probiotiska bakterier anses kunna göra mirakel mot inflammationer i tarmen.
 
13. Bra som uppladdning innan fysisk aktivitet
Havregrynsgröt är enkelt och nyttigt att ta innan fysisk träning eftersom stärkelsen omvandlas till glukos, vilket lagras i musklerna och ger snabb energi.
 
14. Är proteinrikt
Havre är dessutom ganska proteinrikt – och havremjölk föreslås ofta som en perfekt sportdryck vid träning.
 
15. Är billigt
Havre är inte ett dyrt livsmedel. Du får mycket mat för lite pengar. Och vad som är än viktigare: nyttig mat.
 
Källor: Iform.se, Aftonbladet, Expressen, American Health Magazine, Hälsosidorna, Kurera.se.
 
 
 
No Comments

Post A Comment