Livet kan ändras på en sekund, en morgon!

Livet kan ändras på en sekund, en morgon!

 

 

Det är tidig måndag morgon den 30e maj 2016.

Jag är i köket på nedervåningen. Peter är uppe på övervåningen med grabbarna, våra två söner. Han har stigit upp tidigt fast han ska jobba kvällsskift. Han har alltid varit en morgonmänniska och är alltid tillhands för sina pojkar. Jag som mamma kan tycka många gånger han ”curlar” dem, och att han ska låta dem göra mera saker själva… Så som ”vi” gjort i all tid då pappan spelade bandy och var borta mycket….

Men sedan Peter slutade som spelare och tränare är det precis som om han omedvetet vill ta igen missad tid med sina barn. Ändå fast när han tränade mycket var han alltid närvarande när tid var hemma med familjen och är underbar pappa i alla lägen.

-Mamma! Ropar Jakob eller Johan kanske första gången…. jag minns inte.

-Mamma!! – Ja, vad är det?

-Mamma!!! KOM och titta.

-Vad är det nu då?….

-MAMMA kom hit!!!!!! Jag rusar upp för trappan. Där framför mig står han, Peter, min man, pappan till mina barn. Han sjunker ihop sakta mot marken, tar stöd mot vägg och dörr utanför toaletten. Han försöker säga något, men orden kommer inte fram. Han ser väldigt otäck ut. Ansiktet och munnen hänger. Reaktionsmässigt ber jag honom försöka räcka upp sina armar, men de faller ned direkt. Får ned honom i framstupa sidoläge.

Peter vart bor vi? Vilken adress bor du på? Han bara sluddrar….. ( jag tänker för mig själv, din jävel! Driver du med mig. Kom igen nu. Vet att sådana här saker skojar man inte om. Men man kan ju hoppas han skojar.)

Vad är det som händer.  

Hit med telefon och snabbt 112. Medans jag ringer kollar jag pulsen, eller det kanske jag gjorde innan har svårt att minnas. Jag bara gör och allt i lugn. Kommer ihåg att jag får svårt att känna av pulsen och ber Johan hålla i min pulsklocka som jag plockar och sätter dit.

Jag säger i telefonen! att jag tror mig att han fått en stroke. Det är bråttom!

Å vad tiden går sakta och man tycker det tar lång tid innan ambulansen kommer. Vet och har kvar ord i huvudet från min vän Camillas mamma, hon har innan sin pension arbetat inom vården på IVA och hjärtavdelning. Berättat om hur hon själv släpade in sin man i bilen och körde själv då han fick infarkt. Det är tiden som räknas!!! Ekar i mitt huvud. Men ändå med ett lugn och praktiskt tänkande.

Vet jag ses som ett energiknippe med svårt till stillhet, men när det blir nödsituationer blir jag lugn praktiker och det speglar av sig på barnen.

Ambulansen kommer. Ronnie min svåger och granne kommer in i huset och undrar vad som försiggår. Han undrar om de behöver bärhjälp.

Jakob sitter upptryckt i tv soffan, han är rädd. – Jakob det blir bra! … Jag ska åka med pappa. Det blir bra…

Jag ber Johan gå ut och se till våra två hundar och mata dem. (då har han något att fokusera på och hjälpa tänker jag…)

Plockar ihop Peters skor och något mera, minns inte. Men bara saker till honom var det tydligen.

Ringer upp arbetet min chef och meddelar att jag inte kommer. Ringer Johans och Jakobs lärare och meddelar att de inte kommer idag. På väg ner i bilen ringer jag svärmor, Ronnie stannade ju med pojkarna… men nu tror jag nog att farmor kan vara bra att ha i detta läge och framförallt vill man veta som mor och mamma vad som händer ens barn.

Jag kör för fort…väldigt fort… men det skiter jag i.

Nu är det tiden och livet som räknas, ingenting annat.

Klyschan och ordspråket ”Fånga Dagen” sitter på väggen i köket, och där får det sitta kvar.

Livet kan ändras på en sekund, en morgon!

 

I morgon ska vi gå http://www.bissenbrainwalk.se/ här i Edsbyn.

Vi kanske ses!

Kram Tesen


AKUT-testet är en enkel metod som du kan använda för att undersöka om en person har drabbats av stroke. Bokstäverna i ordet AKUT står för det här:

  • A – Ansikte – vilket syftar på att du ska be personen le och visa tänderna. Om mungipan hänger ska du ringa nödnumret 112.
  • K – Kroppsdel – som syftar på att du ska be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder. Om en arm faller ska du ringa 112.
  • U – Uttal – syftar på att du ska be personen säga en enkel mening, till exempel ”Solen skiner idag”. Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord ska du ringa 112.
  • T – Tid – anger att ju fortare personen får behandling desto mindre blir skadorna.
 
Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och därför krävs omedelbar vård på sjukhus.

 

No Comments

Post A Comment